Boek: Eén is altijd gelijk aan één.
- Véronique Verhelst
- 4 okt 2022
- 2 minuten om te lezen
De titel van dit boek sprak me meteen aan. Mijn wiskundige brein begon meteen terug te denken aan de ultradroge vraagstukken en in zweet gehulde bewijzen van weleer. Mijn filosofische kant was eveneens getriggerd en begon meteen overuren te maken, tot mijn realistische kant het overnam en het boek in mijn uitleenmandje kegelde. Let's check it out!

Levensvragen
Dit jeugdboek blijkt de filosofische route gekozen te hebben. Het doet je met een andere blik kijken naar moeilijke situaties die voor elke mens herkenbaar zijn.
Hoe gaan we om met moeilijke tijden?
Hoe kan je je zo goed mogelijk voelen in de meest ongemakkelijke situaties?
Hoe gaan we om met het leven?
Ik ben geen wetenschapper maar dit lijken mij enkele hoofdvragen te zijn die elke mens zich ooit eens stelt én niet enkel in de midlifecrisis. Herinner je je nog die dag dat je op je eerste schooldag van het 4e leerjaar werd onderverdeeld bij die ene vervloekte gemene leerkracht, én dat deze dan uiteindelijk je tofste leerkracht bleek te worden? Al die weken van stress voor niets! Of je eerste conflict met een medeleerling, die je zo zwaar pestte gedurende een heel jaar, waardoor je dagelijks nat van tranen je kamerdeur open stampte bij thuiskomst. De gehate pester ... van wie later bleek dat ze zelf een zeer traumatische jeugd beleefde ... Dát wist je echter toen nog niet ...
Had je dat toen beseft, had je dan nog zo veel zelfmedelijden gehad dat jaar?
Het antwoord van Elke
Elke Sannen beschrijft in haar boek "Eén is altijd gelijk aan één" hoe Elia, een jongen van de

'verkeerde' kant van de maatschappij, in een regime van onderdrukking, manieren vindt om om te gaan met deze levensvragen. Hij ontwikkelt een unieke communicatie met zijn overleden (vermoorde) vader en ontwikkelt een pure vriendschap met een oude wijze man, die hij 'opa' noemt.
Opa helpt hem op de momenten dat hij mentaal vast zit en leert hem de kunst van draaglijk inzicht te krijgen in schijnbaar hopeloze situaties. Hij leert Elia hoe de tegenpartij ook zijn demonen heeft en niet altijd werkelijk groter is dan jezelf. Hoe groot de andere één ook is, en hoe klein ook jouw één is, één blijft altijd gelijk aan één.
Actuele nood
Het is een actueel thema in tijden van psychische uitdagingen bij jongeren: de covid-crisis, het lerarentekort met gemiste lessen tot gevolg, de neerslachtige nieuwsberichten over de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, ouders die thuis angstvallig praten over de facturen van de elektriciteit... Dit alles vormt een zwaar gewicht bovenop de 'standaard' uitdagingen van opgroeiende pubers: studeren, vrienden leren maken, hormonen die op hol slaan, hersenen in volle ontwikkeling.
Los van het verhaal van de jeugd, kan ik me voorstellen dat iedereen, jong én oud(er), zich wel een beetje 'Elia' voelt op bepaalde momenten van zijn of haar leven.
Nuttige bedenkingen voor de klaspraktijk
Dit lijkt me alvast een reeks stellingen om mee aan de slag te gaan. Ook al bekijken we het mogelijk vanuit een andere invalshoek, ik ben ervan overtuigd dat praten over moeilijkheden helpt om drempels over te gaan. Oftewel, psychologie vanaf de schoolbanken, weer een actueel thema!
Bucketlist: check!
Comments