top of page

Reactie op WES 4 collega's

Zijn brieven uit een ander tijdperk?

dag Bette,


wat een leuk thema om te bespreken! Toen ik jong was heb ik vele brieven geschreven, iedereen had wel een pennenvriend. In de jeugd- en volwassenentijdschriften was er zelfs een rubriek waar je pennenvrienden kon leren kennen. Ik heb wel honderden brieven geschreven naar klasgenoten, vakantievrienden en mensen die ik zelfs nooit ontmoet had. Ik herinner me ook de Amnesty-schrijfdagen in het middelbaar. En bovenal, ik heb bijna alle brieven die ik ooit gekregen heb effectief bewaard in een rode doos met markeringen als "verboden terrein", "off limits", "open and die". 😀


Ik vond het heel grappig toen ik las dat jouw leerlingen niet wisten waar ze een postzegel moesten kleven. Waarschijnlijk is de enige post die binnenkomt bij hen thuis, bestemd voor hun ouders: rekeningen en boetes. Dat is niet erg stimulerend om die wereld te verkennen natuurlijk.


Het lijkt me inderdaad ook een fijn idee om weer eens ouderwets brieven te laten schrijven in de klas, al dan niet in een jaren '80 setting waar ze zich eerst een megakuif moeten aanmeten en epauletten moeten aandoen. Ook niet te vergeten: de brief decoreren met parfum, rode lippenafdruk, er een bloempje bijsteken of andere prullaria. Want dat kon je toen!


Bedankt voor dit artikel met ons te delen!


Groet,

Véro

16/05/2022

Droomschool iemand?

Dag Soetkin,


ik heb genoten van je artikel, los van de inhoud vond ik de lay-out heel aantrekkelijk. Al die kleine stukjes geven het een toffe en gevarieerde look. Het is alsof ik in een professioneel tijdschrift aan het lezen ben!


Wat de inhoud betreft vind ik het heel boeiend. Ook ík merk veel verschil tussen de nieuwbouwscholen met veel groen en de scholen uit het oudere tijdperk. Ik denk dat die nood er nu wel meer is omdat kinderen opgroeien in een schermvullende wereld. In de jaren '80 ravotten wij op speelpleinen en in de bouwputten van de braakliggende terreinen. Nu de jeugd meer tijd binnen doorbrengt buiten de lesuren, smachten zij nu naar groen nét binnen de schoolomgeving.


Verder was het confronterend dat je aanhaalt dat leerkrachten vooral leerlinggerichte voorstellen doen i.p.v. loonsverhogingen. Ik kan me hier inderdaad ook in herkennen.


Zijn leraars dan effectief een "andere" soort? 😍


Bedankt voor de podcasttip, heel welkom voor mij ook!


Groet,

Véro

16/05/2022

De kracht van opvallend cijfermateriaal

dag Sien!


Goeie vraag die je behandelt: wat kunnen we doen om de lees- en luistervaardigheid te verbeteren zodat de meesten de eindtermen halen?


Je schrijft: "Voor het vak Ondernemend Project werkte ik een hele sessie uit rond: wat na het secundair?". Ik denk dat je hiermee zeker op het juiste spoor zit. Zoals de befaamde truc om iemand een pen te proberen verkopen: geef je potentiële klant een blaadje en vraag hem of haar om iets op te schrijven. Het gaat over inspelen op de actuele behoeftes van de leerlingen, zoals jij duidelijk toegepast hebt met jouw sessies.


Langs de andere kant denk ik dat leerlingen onder ongelofelijke informatiestress bedolven worden. Ze worden langs alle kanten aangevallen met berichtjes, reclames, slogans, social media updates enz. Ze hebben de tijd niet meer om gewoonweg stil te zitten met een koffie of cola en een artikel of boek rustig even door te lezen van begin tot eind.


Een wekelijkse detoxdag of zoals in China, waar de kinderen na 22u niet meer mogen gamen op straffe van boetes (HLN, 9 mei 2022), kan misschien wel eens soelaas bieden. Deze maatregelen klinken extreem maar de sociale aanwezigheidsdruk die de jongeren (en bij uitbreiding vele volwassenen) voelen is ook niet min. Wanneer iedereen zou afkicken van die verslaving, dan zou er meteen veel meer tijd vrijkomen voor andere dromen of simpelweg voor rust.


Bedankt voor dit interessante vraagstuk. Dit vind ik wel een dankbaar onderwerp voor een klasgesprek.


Groet,

Véro

16/05/2022
Reacties op WES 4'ers: Lijst

©2022 door Liefde voor taal.

bottom of page