top of page

Vaktijdschrift artikel: rijketeksten.org.

Een schatkamer vol prikkelend tekstmateriaal.





Heb jij als leerkracht ook soms zin om zelf eens nieuw tekstmateriaal te leren kennen zonder dat je er lang naar hoeft te zoeken? Ben jij ook die gepassioneerde lesgever die de leerlingen al eens vrij een tekst wil laten kiezen maar geen uur wil verspillen aan jonge professionele afleiders die als een kieken zonder kop het internet induiken via Google of erger nog: TikTok?


Ziehier de (recentste) oplossing: Taalunie lanceerde onlangs haar nieuw platform 'rijketeksten.org'. Een simpele zoekfunctie naar teksten over natuur & klimaat, leeftijd 14-16 jaar, leverde volgende collage op:





Een veilig pad

Bron: Bloom

Zeven teksten ... Ik weet niet of het al doordringt maar ik herhaal het graag nog even voor u als oneindig-veel-nutteloze-informatie-overspoelde leestoerist: slechts zeven teksten. Zeven teksten uit verschillende educatief verantwoorde bronnen, op smaak gebracht per leeftijdsgroep.


Hoe heerlijk is dat?


Vergeet al die urenlange lesvoorbereidingen en het verzamelen van allerlei pre-read tekstueel materiaal. Stuur gewoon je leerlingen op een veilig pad en laat hen jou iets bijbrengen met wat zij zelf (semi-)eigenhandig gevonden hebben.



Een oerwoud zonder wegwijzers

Het is een feit dat Google ons overstelpt met pagina's en pagina's en pagina's inhoud, al dan niet zonder ... inhoud. De oudere mens waagt er zich niet meer aan, de uitgeputte middelbare leeftijd - en dan bedoel ik niet de scholieren van het middelbaar - hebben simpelweg de tijd niet meer en de jonge mens belandt in een oerwoud zonder wegwijzers.


Nu hoor ik je zeggen: maar we hebben toch al KlasCement, de bibliotheek, Bookwidgets, Nws Nws Nws van VRT enz.? Inderdaad, dat klopt. Je hebt gelijk! Maar niet al die materialen zijn toegespitst op de leerling zelf en je moet deze opgroeiende zielen er nog heel erg in begeleiden. Bij Rijketeksten.org richt de Taalunie zich tot de jongeren zelf. Tevens zorgt ze voor niet té veel informatie zodat laatstgenoemde niet verdwaalt in een rijk van té veel opties.



Prikkelende teksten

Rijke teksten zijn teksten met een duidelijke structuur, origineel taalgebruik en een gevarieerde woordenschat: in de tekst komen zowel frequent als minder frequent gebruikte woorden voor. (Fons, nov. 2022) Het grote voordeel is dat zulke teksten de lezer nieuwsgierig maken en hen moeten kunnen activeren om zelf tot oplossingen te komen voor hun vraagstukken. De auteur van het artikel koppelt dit vast aan een complementair principe van prikkelende vragen.



Less is more

Is Rijketeksten.org van de Taalunie nu het 'goud' onder het lesmateriaal? Dat is misschien een brug te ver. Maar het is zeker een fijn hebbeding dat je even kan helpen om te focussen tussen het teveel aan informatie waar je soms in kan verdrinken. Zijn het altijd slechts zeven teksten? Uiteraard niet, de site staat immers nog in de kinderschoenen. Maar zelfs als de teksten vermeerderen met de tijd, kan je de leerlingen vragen zich te beperken ... tot bv. de zeven eerste teksten.


Rijke teksten en prikkelende vragen, meer hoeft het soms niet te zijn.

Ik ga er zelf ook niet onnodig veel woorden aan verspillen ...



Bucketlist: check!



Artikel in pdf hieronder:





Comentarios


Post: Blog2 Post

©2022 door Liefde voor taal.

bottom of page