Vaktijdschrift artikel: Gericht ontwikkelen van leerkrachtkwaliteiten
- Véronique Verhelst
- 13 sep 2022
- 2 minuten om te lezen

Tussen de meest effectieve en de minst effectieve leraar zit een jaar leerwinstverschil voor een leerling.
Een eyeopener van formaat! Voor alle leraars en leraars-in-spe die zich afvragen hoeveel invloed ze kunnen uitoefenen op de voortgang van hun leerlingen. Het stemt me hoopvol en angstig tegelijkertijd. Je kan dus als leerkracht wel degelijk het verschil maken, maar voor hetzelfde geld kan je het ook stevig verpesten.
Om stil van te worden ...
-slik- Ben ik, als aankomend leerkracht, vanaf nu werkelijk alleen verantwoordelijk voor:
![]() | ![]() | ![]() |
---|
Het artikel nuanceert gelukkig op enigerlei wijze ...
![]() | Er zijn veel factoren van invloed op de leerprestaties van leerlingen: de leerling zelf (geslacht, leeftijd, intelligentie, motivatie, inzet), de schoolleider, de schoolorganisatie, de klasgenoten, en zoals al genoemd de thuissituatie. (Adrie Visscher)
|
Maar de leerkracht is, van al deze factoren, de meest beïnvloedbare. |
Voor je jezelf als leerkracht die pluim opsteekt of je jezelf begint de geselen uit schaamte ... er zijn ook andere bronnen die stellen dat niet enkel de leerkracht verantwoordelijk is voor het feit dat een twaalfjarige kan afstuderen als burgerlijk ingenieur, of dat je een klas vol crimineeltjes aflevert. Hargreaves en Fullan got your back! Zij kwamen na onderzoek tot de conclusie dat het vooral de combinatie is van de goed voorbereide leerkracht, de samenwerking in het lerarenkorps en de beslissingen die ze samen mogen nemen op beleidsvlak zorgt voor een positieve leersfeer. Oftewel in formule gegoten:
PC = f (HC, SC, DC)
professioneel kapitaal (PC)
expertise van individuele leerkrachten (HC)
hun gezamenlijke sociale kapitaal (SC)
hun gezamenlijke vermogen tot besluitvoering (DC)
.
De ambitie moet dus zijn om in elke school zoveel mogelijk hele goede leerkrachten te hebben, die heel goed te doen samenwerken, en die goed samenwerkende teams de kracht, het vertrouwen en de autonomie te geven om gezamenlijk belangrijke beslissingen samen te nemen. (Hargreaves en Fullan, 2012)
Oef ... Ik neem het mee voor mijn aankomende stageperiode.
Ik besluit dat het helpt om in een goede school terecht te komen als leerling en leerkracht waar samenwerking, begeleiding, inspraak vaste waarden zijn. Verder onthoud ik de noodzaak om jezelf als leerkracht constant bij te scholen en enorm in te zetten op voeling met de leerlingen van je klassen.
Stond er maar geen leeftijdslimiet op de chiro ...
Bucketlist: check!
Link artikel: https://www.onderwijsland.com/7/nieuws/4370/gericht-ontwikkelen-van-leerkrachtkwaliteiten.html
of in pdf hieronder:
Comments