top of page

Boek "Waarom de heks in de oven verdween" van Thooft & Bouma.

Bijgewerkt op: 10 jun 2022


Bron: Thooft &Bouma, "Waarom de heks in de oven verdween"


Waar komt de term "narcisme" vandaan? Hoe komt het dat we onszelf zo graag in nesten willen werken wanneer we in een perfecte toestand van rust verkeren? Wat drijft een mens? En wat is de zin van het leven? Vergeet alle psychologische zelfhulpboeken! Lees gewoon de kernboodschap van sprookjes in dit samenvattende meesterwerk. Jaja, meesterwerk. In enkele uren, dagen of in mijn geval weken vergeet je alles om je heen om een geweldig eureka-moment te ervaren.


Thooft & Bouma zijn niet voor niets verbonden aan het magazine Happinez en de dramawereld. Ze hebben een klare kijk op de vele verbanden die er te ontdekken zijn tussen sprookjes onderling, in dezelfde verhalen die telkens anders verteld werden doorheen de eeuwen of gewoonweg een andere afloop kenden, alsook tussen de sprookjes en de "echte" wereld. Ja, "echte" tussen aanhalingstekens want zijn sprookjes geen weergave van onze echte gedachten, onze echte gevoelens en onze echte angsten?


Hoe spectaculair origineel ik ook had willen uitleggen hoe ik dit boek gekozen heb, zo simpel en ingenieus is het gegaan: mijn dochter van vijf (!) die geen letter kan lezen, heeft het boek gespot in een rek boeken over literatuur. Ze nam het er stellig uit en zei zonder omwegen: "Mama, dit is een boek voor jou." Waren het de vlindertjes of de roze bloemen op de kaft, of simpelweg karma, ik ben heel dankbaar dat nét het toeval me een boek bracht vol beschrijvingen over ongelofelijke avonturen.


Het lijkt me heerlijk om dit boek te gebruiken in de klaspraktijk, het lijkt me geschikt voor alle lagen van het onderwijs. Je kan er lessen mee creëren rond zelfontplooiing, klasgesprekken over gevoelens en meningen, over de zin en onzin van onze menselijke acties. Bij kleuters lees je sprookjes voor en probeer je de zware stukken waar de heks in de oven verdwijnt of waar de wolf de oma opslokt wat te nuanceren. In het lager laat je de leerlingen zelf lezen en hou je er kleine of grote gesprekjes over. In het middelbaar kan je je echt totaal laten gaan: je kan echt rond de eigen ervaringen van de opgroeiende jeugd werken en verhalen zoeken waar ze een link of klik mee hebben.


Tot slot is het een geweldig instrument voor zelfhulp om de lessen van de lerarenopleiding door te komen. Knipoog naar mijn docenten.


Bucketlist: check!



Bron: Thooft &Bouma, "Waarom de heks in de oven verdween"

1 Comment


r0895570
May 13, 2022

Hoi Véronique


Wat een interessante blog!

Ik heb dit boek in december ook uit de bib ontleend, voor een taak over literaire genres - sprookjes in mijn geval - voor WES 2, maar heb er toen maar vluchtig in gebladerd omdat het niet helemaal de inhoud bevatte die ik zocht.

Ik heb duidelijk wat gemist! Jouw lovende woorden maken dat ik het boek nogmaals wil lezen, fatsoenlijk deze keer. Zeker omdat je spreekt over het gebruik ervan in de klas.

Ben benieuwd!


Groeten

Soetkin

Like
Post: Blog2 Post

©2022 door Liefde voor taal.

bottom of page