top of page

THEATER FROEFROE: Odyssee @ CC Zwanenberg

Bijgewerkt op: 10 jun 2022

De Lange Weg naar Huis



Bron: Theater Froefroe, https://www.zwaneberg.be/e1635/theater-froefroe


"Kies voor opleidingsonderdeel 'Nederlands WES 4' uit een toneelvoorstelling, een musical en een opera en schrijf er een opiniestuk over." las ik in de opdrachtenbundel voor ons cultuurportfolio. Na twee pogingen opera, de ene al minder succesvol dan de andere en mijn vroegere musicalverslaving indachtig, besloot ik me te wagen aan optie 1: een toneelvoorstelling bijwonen.


Bij het lezen van de korte inhoud kwam ik niet verder dan het lezen van vijf zinnen. De Griekse benamingen van weleer zijnde Poseidon, Odysee of was het Odysseus en Troye kwamen me als

onbegrijpelijk zwaarwichtig over. Het toneel vond plaats op twee minuten rijden van mijn huis, de prijs was van aannemelijk niveau en de naam "Froefroe" voor een toneelvereniging vond ik wel iets hebben. Ik besluit het erop te wagen en te zien wel of ik ter plaatse wijzer word van al die oubollige Griekse terminologie.


Vlak voor de aanvang van de voorstelling werd de inkomhal van de theaterzaal overstelpt met middelbare -lees: rumoerige- scholieren. Stipt om 20u verscheen het eerste vreemd uitziende personage, de scholieren konden hun emotie hierover niet onder stoelen of banken steken. Ze werden rumoerig, lacherig en ongemakkelijk. Dit beloofde een vermoeiende avond te worden, hopelijk gaat iemand hen ter orde roepen zodat de rest van het publiek dit niet-evidente klassieke stuk kon overleven. Twee luttele minuten na de eerste lijnen werd de zaal echter meegezogen in de waanzinnig originele vertolkingen van duistere poppen, hun zwarte begeleiders, psychedelische livemuziek en prachtig bedachte attributen. Bij de uitspraak van Penelope tegen Odysseus wanneer het leger hem onder de vorm van twee bedenkelijk gruwelijk uitziende soldatenpoppen oproept: "Maar Odysseus, je kan niet mee, je zit nog in ouderverlof!" was de hilarische toon gezet.


Hoe je een Grieks drama zo eigentijds kan overbrengen, met inbegrip van de vele gij en ge's, inclusief moderne licht- en muziekeffecten, hoe je humor en horror zo mooi kan vermengen en er vervolgens in slaagt om op die manier een deel van de jeugd een staande ovatie te laten brengen, dan ben je wat mij betreft topklasse als toneelgezelschap.


Dit is geen toneel om te bespreken of plat te analyseren, elk woord zou afbreuk doen aan de originaliteit en het overduidelijke professionalisme. Dit is een toneel om te beleven!



​Ik onthoud vooral van deze ervaring:
dat het ok is om moeilijkere thema's een moderne twist te geven, zodat ze begrijpelijker worden en dat dit geen afbreuk doet aan het origineel,
dat een goed gekozen toneelvoorstelling zo cruciaal is indien je zin in cultuur wil stimuleren of hen ermee wil laten kennismaken,
dat afwisseling heel erg werkt in alle situaties: humor-horror, licht-en muziekeffecten, oude Grieken in moderne toepassingen
dat theater Froefroe me nog lang zal bijblijven ...
en dat er vooral altijd eens goe gelachen moet kunnen worden.



Iedereen zin doen krijgen in cultuurparticipatie is een utopie, maar een welgekozen voorstelling kan een wereld van verschil betekenen in het beeld dat jongeren hebben van cultuur. En nee, het hoeft niet altijd een mega-voorstelling te zijn zoals "Phantom of the opera", alhoewel dit mini-gezelschap er niet voor onder moest doen.

Merci Theater Froefroe voor deze onverwacht fijne avond, ik zie jullie graag terug!



Bucketlist: check!





2 Comments


Jessica VanT
Jessica VanT
May 29, 2022

Dag Véronique


Dit lijkt me een ongelofelijk 'plezant' theaterstuk! Ik heb Theater FroeFroe zelf ontdekt in volle coronacrisis. Met Mekbet, een live-evenement op Instagram over de Shakespeareklassieker, konden ze mij meteen overtuigen van hun originaliteit. Fijn om te weten dat ze dit verderzetten in hun theaterstukken!


Bovendien ben ik dé superfan van originele en onverwachte adaptaties van klassiekers ;) Ik ben ervan overtuigd dat deze supergeschikt zijn om leerlingen kennis te laten maken met oude en moeilijke teksten! Ik hoop dat je me toestemming geeft om nog enkele aanraders mee te geven :) In dat geval zijn Clueless en She's the Man echt topfilms. Ze zijn gebaseerd op werken van Jane Austen en Shakespeare, maar dat zou je helemaal niet…


Like
Replying to

Bedankt voor je reactie! Clueless en she's the man, beide gezien, maar ze zijn gebaseerd op welke werken van Jane Austen en Shakespeare? Nu heb je me benieuwd gekregen!

Like
Post: Blog2 Post

©2022 door Liefde voor taal.

bottom of page